Archief op juni 28, 2019

The Product lifecycle – Hoe werkt het?

De product lifecycle is een marketingmodel waarmee je de strategie voor een product kan vaststellen. Ga je investeren in het product? Of laat je het product voor wat het is en focus je je op een ander product? Deze vragen zijn te beantwoorden door middel van deze marketingstrategie. De cirkel kent vier fases. Het product komt eerst in de introductiefase, vervolgens in de groeifase en de volwassenheid en ten slotte in de neergang. Hoe deze product lifecycle werkt zal in dit artikel worden toegelicht.

Introductiefase product

De fase waarin een product zich bevindt kun je vinden door te kijken naar de tijd dat het product op de markt is en de omzet wat het product met zich meebrengt. De introductiefase van het product spreekt redelijk voor zich. In de introductiefase van een product moet er hoe dan ook geïnvesteerd worden om het product op de markt te introduceren en vraag te creëren. De omzet dat het product met zich meebrengt zal in het begin nog redelijk laag zijn. Een product in de introductiefase kan een nieuw product zijn dat nog niet op de markt is, maar het kan ook een product zijn dat al wordt aangeboden door concurrenten. Om te kunnen concurreren zal uiteraard geïnvesteerd moeten worden in marketing. Omdat de ontwikkelingskosten terugverdiend moeten worden en de concurrentie in het begin laag is, zal de prijs vaak op hoog niveau liggen. De vraag zal daardoor in het begin vaak redelijk laag zijn. De introductiefase heeft vaak als doel bekendheid onder de consumenten creëren. Het genereren van omzet komt vooral in latere fases aan de orde. 

Groeifase product

Het product is door de introductiefase heen gekomen. Het zit nu volop in de groeifase. Hierin groeit de omzet heel snel, waardoor investeren in het product nu veel zal opleveren. Er zullen meer concurrenten komen waardoor de prijs daalt. De vraag zal hierdoor stijgen, waardoor het product steeds bekender wordt. De totale omzet van het product zal een sterke groei doormaken. Het doel van het bedrijf in deze fase van het product is het veroveren van een zo groot mogelijk marktaandeel. 

Volwassenheid product

In de volwassen fase zal de totale omzet zijn hoogtepunt bereiken. De prijzen zullen nog meer dalen waardoor bedrijven zich zullen gaan focussen op kostenbesparingen. De reden dat de prijzen dalen is bijvoorbeeld het afnemen van patent waardoor de concurrentie nog meer toeneemt. Ook zijn investeringen vaak afgeschreven waardoor bedrijven de mogelijkheid hebben de prijs te laten dalen. Daarnaast is het product minder nieuw, waardoor veel afnemers weer naar een nieuwer product zullen overstappen. Het doel van bedrijven is het behouden van de marktpositie.

Neergang product

In deze fase zal de totale omzet van het product dalen. Dit komt door de dalende prijzen en de afnemende vraag. Door de vele kostenbesparingen van bedrijven zullen sommige partijen zich terugtrekken van de markt. De markt is verzadigd. De meeste aankopen zullen vervangingsaankopen zijn en geen initiële aankopen. Het bedrijf zal zich moeten gaan focussen op een nieuw product. 

Het stuck in the middle principe, voorkom het!

Er zijn verschillende marketingstrategieën, maar voor elk bedrijf dat de strategie van Porter hanteert, is er een tip: dont’t get stuck in the middle!

De strategie van Porter

Volgens Porter zijn er een paar dingen waar de marketing binnen een bedrijf kan focussen:

  • Lage kosten
  • Differentiatie
  • Focus

Lage kosten

Het idee van deze strategie is dat de marketing zich focust op het verlagen van de kosten en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Hierdoor is het makkelijker dezelfde winstmarge te behouden bij een lagere afzetprijs.

Differentiatie

Bij deze strategie kiest een bedrijf ervoor om de consument heel goed duidelijk te maken waarom zij beter/anders zijn dan de concurrent. Hierbij wordt er vaak diep ingegaan op de sterke kanten van een product in bijvoorbeeld reclames. Zodat er een duidelijk, verschillend van de concurrent, beeld wordt gecreëerd.

Focus

Bij de focus-strategie gaat het om het focussen op een bepaald deel van de markt, in plaats van op de hele markt. Een bedrijf doet dan bijvoorbeeld dingen die alleen hun doelgroep aanspreken.

Stuck in the middle?

Veel bedrijven willen de strategieën combineren omdat ze denken dan het beste te doen voor hun bedrijf, maar ze doen dan het tegenovergestelde. Het lijkt aantrekkelijk om zowel lage kosten als differentiatie te bereiken, maar dit is haast onmogelijk. Volkomen onmogelijk is het niet, omdat sommige grote bedrijven het wel aankunnen. Maar kleine bedrijven hebben een veel minder grote marketingafdeling en veel minder mogelijkheden. Toch kiezen veel kleine bedrijven ervoor om zich niet te gaan focussen, dit zal als gevolg hebben dat een bedrijf nooit uitzonderlijk kan presteren, dat kan alleen als een bedrijf een duidelijke keuze maakt voor één van de strategieën.

Daarom is het belangrijk dat er echt een keuze wordt gemaakt voor een van de ‘’segmenten’’, don’t get stuck in the middle!

© 2019 | mesearcher.nl