Conversie optimalisatie proces: wat moet je doen?

Conversie optimalisatie proces: wat moet je doen?

Het hele web staat vol met dingen die je kunt doen omtrent conversie optimalisatie op je website of webshop. Wat is conversie optimalisatie eigenlijk? Het is het verbeteren van het conversie percentages, dus meer conversiedoelen behalen uit hetzelfde aantal bezoekers. Een conversiedoel kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, een lead of een inschrijving op de nieuwsbrief. In deze blog gaan we in op de belangrijkste stappen die je moet ondernemen in het conversie ratio optimalisatie proces.

Stap 1: Analyseren

Wil je de conversie optimaliseren dan moet je beginnen met een goede analyse. Stel duidelijk het doel per pagina vast, bijvoorbeeld een inschrijving op de nieuwsbrief of het realiseren van een lead. Er zijn vele marketing tools die je daarbij kunnen helpen.

Google Analytics kan je bijvoorbeeld heel nauwkeurig vertellen wat het conversiepercentage is van een bepaalde pagina. De gemiddelde conversie in Nederland wordt al jaren geschat op ongeveer 3-4%. Gebruik je huidige conversatie percentage als nulpunt in het hele proces. Met behulp van Hotjar (een gratis tool) kun je heatmaps, clickmaps en scrollmaps maken van pagina’s waar jouw focus op ligt. Zo krijg je een goed inzicht in hoe bezoekers jouw website/webshop gebruiken.

Stap 2: Hypotheses formuleren

Een hypothese is een veronderstelling van wat je denkt dat er gaat gebeuren als je een bepaalde actie uitvoert. De hypotheses wil je zo specifiek mogelijk formuleren. Denk bijvoorbeeld aan: ”door overbodige elementen te elimineren van de contactpagina, zullen bezoekers minder snel afgeleid worden en vaker het contactformulier invullen.” Zorg ervoor dat de doelen die je stelt ook meetbaar zijn.

Stap 3: Testen

Je gaat de geformuleerde hypothese nu echt in de praktijk brengen en testen! Er zijn verschillende methodes om dit te doen, de bekendste is A/B testing. Dit houdt in dat bezoekers, gerandomiseerd, variant A of B te zien krijgen. Daarnaast is er een controlegroep die de ongewijzigde versie voorgeschoteld krijgt.

Stap 4: Conclusies trekken

Je hebt inmiddels voldoende testen uitgevoerd en veel data verzameld. Dan is het nu tijd om je bevindingen hieruit te halen en te concluderen of je geplande optimalisaties ook echt resultaat hebben opgeleverd. Daarna begint de cyclus weer bij het begin. Veel succes!

admin

Reacties zijn gesloten.

© 2019 | mesearcher.nl